NU SUNTEM TOȚI MANOLE

Se zice că un cuplu este rezistent dacă trece cu bine peste organizarea unei nunți (văleu mamă) și amenajarea sau renovarea unei case, iar la final de proces cei doi încă își mai doresc să rămână împreună. 😀

N-am crezut până n-am ajuns în mijlocul evenimentelor, când a trebuit să amenajăm de la zero o casă care nu avea decât pereții. Evident că s-a lăsat cu scântei și victime. Și zic victime, pentru că m-am simțit blonduță atunci când nu știam diferența dintre gresie și faianță, nu mai spun că am făcut mereu confuzie între ele, exact așa cum am încurcat de când mă știu tramvaiul cu troleibuzul. Și când mi se cerea părerea și intram în magazin după câte ceva, îmi repetam în gând regula de aur faianța e pe pereți, gresia e pe jos!

Nici nu vreau să mă gândesc care ar fi fost soarta Anei dacă Meșterul Manole ar fi trăit în zilele noastre, când mai toate depind de puterea Internetului. Cu siguranță și-ar fi achiziționat materiale de construcție online și nu ar fi avut nevoie de echipă mare de calfe și zidari pentru creațiile sale. Și nici bine-cunoscuta baladă nu ar mai fi avut aceleași idei.  Ar fi sunat cam așa:

[…] Meșterii cei mari,

Calfe și zidari

Tremura lucrând,

Lucra tremurând

Zi lungă de vară,

Ziua pân-în seară,

Iar Manoli sta,

Nici că mai lucra,

Pe net căuta,

S-aproviziona,

Plasă sudată lua,

Ca a lui zidire,

Să nu se dărâme.

[…]Apoi se scula,

Ș-astfel cuvânta:

– Nouă meșteri mari,

Calfe și zidari,

Știți ce am gândit,

Cât am scrolluit*?

A noastră mănăstire,

A noastră zidire,

N-o să se mai dărâme

Dacă folosim,

Tapet fier beton,

Luat din magazin

Vindem Ieftin.

Și pe-Ana mea dragă

O am o viață-ntreagă. ❤

Ce este important în această baladă rescrisă este că în zilele noastre nu mai e nevoie să bați drumuri și cărări în plus ca să faci rost de cele mai bune materiale de construcție. Ele sunt toate stocate în Casa de Comenzi Vindem Ieftin și doar la un click distanță. Manole ar fi avut zile mai ușoare, nu ar fi avut nevoie de o echipă atât de mare de calfe, pentru că materialele i-ar fi fost aduse până la locul construcției, ar fi avut la îndemână cele mai calitative resurse, iar Ana i-ar fi fost parteneră fidelă până la bătrânețe, fără a fi nevoie să fie jertfită. Din nefericire, Manole nu s-a născut la timpul potrivit, și tot din fericire (sau nu), nu suntem toți Manole!

Sursa: Pixabay Royalty Free

Nu suntem toți Manole. El punea mâna pe fiecare piatră, o verifica atent pe toate părțile, asigurându-se că se potrivește perfect cu schița pe care o avea în minte. Noi avem, din fericire, poze și video-uri care ne asigură că ceea ce urmează să ni se livreze este exact ce am căutat, confirmate pe alocuri și de părerea altor clienți.

Nu suntem toți Manole. El a avut mereu mai mult timp și o viață mai simplă. Pentru noi, însă, timpul este valoros, timpul înseamnă bani, așa că nu avem de ce să îl irosim umblând prin magazine și depozite de materiale.

Nu suntem toți Manole și nici nu am putea fi. Avem, însă, posibilitatea de a lucra cu mulți specialiști, aleși după bunul nostru plac, iar grija materialelor necesare a fost transferată pe umerii celor care știu cum (și unde) stau lucrurile. Vindem Ieftin ne scapă de grija colindării magazinelor de bricolaj și a altor depozite, câte produse, cam tot atâtea click-uri. Transportul comenzii est gratuit, calitatea materialelor nu poate fi pusă la îndoială, iar prețurile sunt cu cel puțin 10-15% mai mici față de cele practicate de marile magazine. În plus, marfa solicitată este mereu pe stoc, întrucât se lucrează direct cu producătorul, fără alți intermediari.

Nu suntem toți Manole. El ar fi făcut zidire din orice fel de material i-ar fi fost pus la dispoziție, fără să aibă pretenția că nu i se potrivește sau asortează stânga cu dreapta. Noi, însă, avem posibilitatea de a alege în funcție de formă, culoare, material și calitate, iar dintr-o multitudine de opțiuni, sigur una ne va fi pe plac.

Nu suntem toți Manole. Pe vremea lui lucrurile erau simple – piatră, nisip, argilă, apă, lemn. Noi, însă, avem mult mai mult de atât – policarbonat, țiglă metalică, piatră naturală, tencuială și multe altele, mult prea complicate pentru mintea unui muritor de rând.

Nu suntem toți Manole. Nu ne-am născut să fim toți arhitecți sau constructori pricepuți în ale zidirii sau ale renovărilor, și nici că ar fi nevoie să fim așa, din moment ce un grup de consultanți și consilieri se află la celălalt capăt al conexiunii, gata oricând să răspundă la orice nedumerire sau întrebare.

Nu suntem toți Manole. Căci dacă am fi fost, ar fi fost nevoie de prea multe Ane 😀

P.S. Articol scris în cadrul probei a 8-a din SuperBlog ❤

Un gând despre „NU SUNTEM TOȚI MANOLE”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.