Atunci m-au tuns băiețel, acum am altă soluție

De două ori în viața mea m-am confruntat cu episoade de cădere masivă a părului – prima dată în copilărie, pe la 6 ani, iar a doua oară de curând, după ce am născut. Amândouă experiențele m-au marcat atât de mult, încât acum prețuiesc enorm fiecare fir nou care răsare.

Prima dată m-au tuns băiețel.

Prima experiență a fost una pe care mi-o amintesc perfect, atât eu, cât și senzorii mei olfactivi. Aveam cam 6 ani când, în vacanța de vară dinainte de clasa întâi, mama a observat pe scalp un loc gol, fără nici un fir. Pe-atunci aveam părul lung până sub fund și purtam cosița mereu împletită. Ai mei nu mă tunseseră deloc până atunci. De fapt, m-au ras în cap când am împlinit un an, pentru că se zicea că va crește părul mai des și mai puternic.

Ai mei m-au dus pe la doctori și nimeni nu știa ce am, iar între timp, au testat pe mine toate leacurile băbești, unul mai original decât altul. Țin minte perfect cum am umblat o zi întreagă cu o pungă pe cap, pentru că mama îmi făcuse o mască cu tinctură de ardei iute. Și cum miroseam a țuică… vai, viața mea!

Tot pe-atunci am trăit și prima dramă a vieții mele, cea în care am fost tunsă băiețel. M-a tuns tata, acasă și am păstrat cosița mea împletită. Nu știam că aș putea să o donez, nici nu existau campanii de donare.

Într-un final, după ce m-a văzut și un profesor universitar, cauza a fost depistată – aveam paraziți în sânge. Da, da! Din aceia mici-mici de nu ieșeau la analizele pe care le-am putut face la vremea respectivă. Ca să mă trateze, mi-au dat un complex foarte puternic de medicamente antiparazitare, urmat de un cocktail de vitamine și suplimente pentru copii, ca să mă întărească și să îmi crească părul la loc. Și a crescut, mult, des și ondulat la tâmple. Aveam cei mai simpatici zulufi portocalii.

A doua oară am înțeles de ce multe femei se tund scurt după ce nasc.

Cea de-a doua fază a căderii părului a fost una de care știam, pe care o așteptam într-un fel sau altul, dar care m-a surprins cât de intensă a putut fi.

În timpul celor 9 luni de sarcină m-am bucurat de cel mai frumos, des și strălucitor păr pe care l-am avut vreodată. Era atât de puternic și de viguros, încât îl purtam mereu pe spate. Și se aranja mai mult decât perfect.

Lucrurile nu au mai stat la fel după 3 luni de la naștere, pentru că a început să cadă enorm de mult. Aveam zile în care înfundam scurgerea de la cadă, iar casa era plină de păr – pe jos păr, în pat păr, peste bebe – tot păr de-al meu. Când mă uitam în oglindă, vedeam cum fruntea mea devine din ce în ce mai lată, iar o chelie de toată frumusețea își făcea apariția.

Mă consolam cu gândul că este ceva normal și firesc și care se întâmplă multor femei care au născut de curând. Ca să evit orice stres pentru păr, îl spălam rar, nu îl periam deloc, iar în cursul zilei îl țineam prins lejer într-un coc.

Ca să remediez problema, am schimbat șamponul cu care eram obișnuită pe unul care stimulează creșterea părului și am urmat un complex de vitamine din gama B-urilor, compatibil cu alăptarea, care să ajute la menținerea sănătății podoabei capilare. Atât șamponul, cât și vitaminele le-am comandat de pe Farmacia La Preț Mic – o farmacie online cu prețuri chiar mai mici decât cele practicat de alți comercianți.

Acum mă bucur de mult baby-hair, pentru că părul meu se află într-un intens proces de regenerare. Abia aștept să îl văd din nou la fel de lung (nu, nu m-am tuns 😉 )  și să scap de zulufii pe care i-am moștenit încă din copilărie.

P.S. Acest articol a fost scris pentru proba a 11-a din SuperBlog.

2 gânduri despre „Atunci m-au tuns băiețel, acum am altă soluție”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.