Cât încă mai aveți părinții în viața, duceți-i în vacanță!

Ce vrei să te faci când vei fi mare? – am primit de nenumărate ori întrebarea aceasta, iar răspunsurile au variat în funcție de descoperirile și pasiunile pe care le aveam la fiecare etapă a vieții. Țin minte și acum cum ai mei ciuleau urechile la toate profesiile pe care puteam să le inventez. Am vrut să mă fac cântăreață, apoi profesoară, după care croitoreasă, balerină, iar după ce ne-am întors din prima vacanță la mare – călătoreasă. Ai mei de fiecare dată zâmbeau afirmativ și completau cu fraza – important să fii om bun! Sensul l-am înțeles mai târziu, când am crescut și m-am desprins din cuibul părintesc.

Eu sunt născută după ’90, ar spune unii că am noroc că nu am prins Cernobâlul și nici pe Nea Nicu. Dar chiar dacă trecuseră ani numărați de atunci, ecoul Epocii de Aur era încă viu când am apărut eu pe lume. Ba mai mult, așa a mai rămas încă ani buni după aceea. 

Ai mei nu au avut posibilitatea financiară să ne ducă în vacanțe nici la munte, nici la mare. De cele mai multe ori ne petreceam verile la bunici, alergând pe câmpuri și prin lanuri de porumb cât e ziulica de lungă.  

Copilul care-aleargă către mare…

Prima dată am fost la mare când aveam 7 ani. Tata zicea tot timpul că aerosolii fac bine la imunitate! Și era oarecum adevărat, pentru că în anii în care ajungeam să vedem marea, nu răceam absolut deloc. 

Înainte să plecăm de acasă ai mei au luat în mașină toate cele necesare, pentru că nopțile le-am petrecut la cort. Tata era cel care se ocupa de partea logistică – cort, saltele, pături, butelie de gaz cu un mini-aragaz cu un singur ochi, iar mama era responsabilă de mâncare și de haine. După ce au umplut mașina cu cratițe, umbrele de soare, șezlonguri, prosoape și multă mâncare cât să ne ajungă tuturor pentru 5 zile, au mai găsit loc și pentru noi pe bancheta din spate. Când am pornit la drum abia de ne mai zăreai creștetul printre toate lucrurile bucșite în salon. 

Diminețile eram mereu pe plajă și stăteam până pe la 11 când începea soarele să ardă mai puternic. Mama pleca de lângă noi cu un sfert de oră mai devreme ca să aibă timp să ne pregătească prânzul. Aprindea mini-aragazul și punea apa la fiert pentru pastele instant. Le serveam fierbinți cu plăcinte făcute pe tigaie acasă. Țin minte că înainte de plecare făcea atât de multe, încât să poată hrăni lăcustele măcar vreo 2-3 zile. Da, noi mâncam mult și repede, exact ca niște lăcuste.

Apoi ne făceam somnul de amiază în cort sau lângă el, la umbra unei pături prinse de mașină, un fel de terasă improvizată, iar când ne trezeam luam gustarea – un porumb fiert, o roșie sau un castravete și plecam să ne bălăcim până la apus. Seara iarăși ne aduna mama la masă, iar după ce înfulecam câte ceva, făceam un duș și ieșeam împreună la plimbare.

Dușurile erau și ele hand-made, făcute din niște bidoane de apă întoarse cu gura în jos, prin al căror capac găurit se scurgea apa. Cabina era una făcută din 4 pari groși înconjurați de o folie de plastic opacă.

Nopțile ni le petreceam în cort, ascultând greierii și privind stelele prin deschizătura pe care acesta o avea spre cer. Câteodată preferam să dorm în mașină – așa evitam să mi se facă frig spre dimineață și să trag de păturile fraților mei. Sau să mi se dezumfle salteaua și să fiu amorțită când mă trezesc. 

Am stat la cort, însă undeva în zare vedeam cum licăreau luminițele stațiunii, iar ecourile răsunau până spre noi. Mi-am zis atunci că abia aștept să cresc, să fac bani și să stăm la un hotel adevărat.

După fix 15 ani din momentul acela, părinții mei au fost la mare și au stat, exact ca în dorințele mele, la un hotel adevărat, în prima lor vacanță în Bulgaria.

Eram angajată de fix două luni. Din primul salariu mi-am luat mie câte ceva și am făcut cinste la toată lumea că am luat primul salariu 😀 , iar din al doilea am ținut morțiș să le organizez alor mei o săptămână la mare.

Nu aveam foarte mulți bani la dispoziție, așa că am optat pentru o destinație mai apropiată și la un preț mai accesibil. M-am condus după ideea cine se trezește mai dimineață, mai departe ajunge, așa că am căutat din timp cele mai bune oferte.

Am făcut rezervarea online pe Christian Tour, alegând din lista de  oferte Early Booking pe care le aveau pe site. Am achitat cu cardul un avans de 20% din costul total, iar restul de 80% i-am plătit cash la agenția de lângă biroul meu, cu o săptămână înainte de plecare. M-am bucurat să aflu că nu mi-au cerut prețul integral în avans, pentru că așa am avut timp să gestionez mai bine resursele financiare de care dispuneam în momentul în care am luat hotărârea cu privire la sejur.

Am optat pentru o vacanță all-inclusive și cu transport asigurat. În așa fel am știut de la bun început că ei vor putea să profite din plin de vacanță, iar de bănuții pe care îi aveau strânși  – să își ia suveniruri sau excursii opționale. Și așa a și fost, pentru că la întoarcere ne-au adus și nouă săpun cu aromă de trandafiri și magneți de frigider cu numele stațiunii.

Atunci am avut cel mai frumos sentiment de mândrie și împlinire, pentru că am putut să le arăt alor mei recunoștința pe care le-o port.

Știu că și tu, cititorule, ești deja om mare, pe picioarele tale. Te-ai gândit vreodată că ai putea să-ți fericești mama sau tatăl sau orice rudă apropiată, oferindu-i cadou o experiență frumoasă? Te-ai gândit, oare, că în loc de banalele cadouri de Crăciun sau de zi de naștere, ai putea să le organizezi puțină odihnă, așa cum o merită cu adevărat?

PS. Acest articol a fost scris pentru SuperBlog, însă este o poveste 100% adevărată. 

 

 

2 gânduri despre „Cât încă mai aveți părinții în viața, duceți-i în vacanță!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.