Primăvara varianta 2.0. sau cum #stamacasa eficient

Opriți planeta, vreau să cobor a fost un slogan amuzant în meme-urile de care se umplea Internetul acu’ vreo 5 ani, când erau în modă imaginile haioase trimise virtual. Atunci ne prindeam, ușor-ușor, în capcană și nu conștientizam faptul că tehnologia poate fi folosită selectiv, în favoarea noastră. Încet-încet, am început să avem din ce în ce mai mult senzația că nu mai avem timp pentru nimic, că i-am pierdut noțiunea și că nu mai știm cum să îl gestionăm eficient.

Iar dacă până acum câteva săptămâni eram îndemnați să ne deconectăm de la tot ce înseamnă IT și să ne bucurăm de micile nimicuri din jurul nostru, acum, mai mult ca oricând, ni se spune să stăm acasă și să respectăm măsurile de izolare. Involuntar, am oprit planeta și am lăsat-o să respire.

Plămânilor Pământului i se vindecă rănile, orașele sunt mai puțin aglomerate acum, traficul aerian și rutier a fost redus semnificativ, industrii de producere au luat o pauză, iar asta nu poate decât să fie un mare bine pentru planeta noastră.

Cel mai rău îmi pare de magnolii, care înfloresc fără mine! Dar nu-i nimic, știu că vor înflori din nou primăvara viitoare, numai s-ajungem sănătoși până atunci.

Tehnologia – aliat în perioadă de carantină

În general, primăvara este perioada când totul reînvie, ziua devine mai lungă, soarele este mai luminos și mai cald, iar natura prinde viață. Tot primăvara este momentul din an când încep să fie pline ochi terasele și parcurile, iar la sălile de sport nu prea mai găsești ore libere, pentru că toți își sculptează corpurile pentru vară.

Nu și anul acesta! Primăvara aceasta este una diferită de toate celelalte pe care le-am experimentat până acum, un fel de versiunea 2.0. a celei cu care am fost obișnuiți.

Nu ne pierdem, însă, cu firea (cu F mic :D), ne adaptăm la varianta nouă și mergem mai departe.

Și ca în sloganul celor de la Spacer – IT comes home, iată cum ne ajută tehnologia să trecem mai ușor peste perioada de izolare, fără ”omorâm timpul” de care dispunem.

Sună-ți părinții, prietenii, dă o mică petrecere!

Știu că poate părea dubios și futuristic, însă dacă ar vedea străbunică-mea că ciocnesc paharul cu un ecran, ar zice clar că am luat-o pe arătură 😀 Cert este că trăim alte vremuri, cu altfel de provocări, mai mult sau mai puțin asemănătoare.

Suntem izolați, dar împreună! – asta mi-a zis soțul meu în timp ce se bucura de o bere băută sâmbătă seara, în compania prietenilor lui! Tehnologia face distanțele să pară mici, iar granițele – să dispară. Iar ăsta este un lucru minunat, pentru că putem da un party fără să fie nevoie de prezența noastră fizică, fără să ne întrebăm la cine se ține sau cine plătește.

În plus, petrecerile date prin teleconferință seamănă mult cu discotecile acelea mute, la care fiecare persoană are propria muzică în căști și se unduiește după cum îi vibrează bass-urile în timpane. E mișto, nu? Oamenii se distrează, fiecare de partea lui de ecran, se simt bine, socializează și se simt aproape.

(în sfârșit) ordine în miile de fișiere de pe telefon, tabletă, calculator

De când am trecut de la fotografia captată pe film la cea digitală și de la câțiva kilobiți la giga și terabiți în materie de suport de stocare, nu prea mai ținem cont de ce și cum adunăm. Facem mii de poze, ca mai apoi să primim notificarea despre atingerea limitei superioare a spațiului. Și atunci fie ne apucăm de triaj, fie căutăm spații mai mari și … nori.

De câteva săptămâni bune încerc să fac ordine în înregistrările din telefon ca să pot face loc altora și la fiecare încercare amân momentul în care o să triez zecile de fotografii identice. Sau zecile de imagini pe care le consideram utile la un moment dat și care și-au pierdut din utilitate odată cu trecerea timpului – poza cu locul unde am parcat mașina, cifrele de pe contorul de curent sau gaz, adidașii portocalii de pe raftul din magazin.

Privește clipuri pe Youtube, citește blogguri, informează-te!

Partea bună este că Internetul abundă în vlogguri și blogguri despre infinit de multe subiecte, iar surse online se găsesc pentru absolut toate gusturile și preferințele.

Am ajuns să călătoresc virtual în jurul lumii și să documentez majoritatea destinațiilor din wish-listul e care l-am făcut pentru următorii 30 de ani, cât ne-a rămas până la pensie.

Mi-am dezvoltat și abilitatea de a face mai multe chestii în același timp, așa că nu mă apuc de spălat vasele până când nu pun pe fundal vreun discurs TEDx sau vreun speach motivațional.

Fă shopping

Până nu demult, eram genul de om (femeie!) care nu cumpăra ceva până nu punea mâna ca să vadă cum e la atingere. M-am liniștit, pentru că mi-am dat seama că shoppingul s-a mutat în online, că retururile sunt permise în primele 30 de zile de la achiziție și că plata cu cardul este mai mult decât sigură. În plus, cumpărăturile online pot trece ”neobservate”, mai ales dacă alegi să fie livrate atunci când ești doar tu acasă.

Fă sport, online!

Au existat statistici la un moment dat care spuneau că un angajat la birou parcurge aproximativ 20 de kilometri pe zi numai din mișcările de mouse. Adevărat sau nu, nu avem de unde să știm, pentru că unii șoricei sunt mai activi, iar alții mai sedentari.

Ei, bine, ca niște șoricei care aleargă pe bandă sau ca niște foci alungite pe o saltea ori ca niște gazele supraponderale, trebuie să continuăm mișcarea. Între un mic dejun copios și un desert livrat la ușă de o firmă de curierat, trebuie să își facă loc un antrenament. S-ar putea, însă, ca o anumită categorie de persoane – care mergeau la sală ca să își facă un selfie ori să își unduiască formele pe lângă un simpatic antrenor să ducă lipsă de material pentru rețelele de socializare.

Jocurile video

Sincer, mi-aș fi dorit să nu menționez această preocupare, preponderent masculină, însă nu am vrut să denaturez realitatea și să mă ascund după deget. Ne place sau nu, au bărbații metodele lor specifice de petrecere a timpului liber.

Și nu-i înțeleg pe cei care se gândesc instant la plăcerile trupești atunci când vine vorba despre felurile în care se relaxează bărbații.

Există și alte giumbușlucuri care le gâdilă neuronii și le solicită … degetele. M-am referit la tastatură, console de gaming și … nu mă pot abține din râs, așa că mă opresc aici, înainte de a provoca altfel de discuții.

Bref, lista cu activități în vreme de carantină este una foarte lungă, activități care, în esență, puteau fi făcute și în vreme de liniște. Un lucru e sigur – timpul este resursa cea mai de preț pe care o avem, după sănătate!

PS. Articol scris pentru proba a 5-a din Spring SuperBlog.                                      Sponsor – SPACER, foto: Spacer, Pixabay.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.