Bebe doi. Greșeli pe care nu le voi mai repeta

Încă de la primele două liniuțe roz am știut că voi fi o mamă documentată și informată, așa că în cele nouă luni de sarcină am citit cărți, ne-am instruit pe la cursuri de puericultură, m-am înscris în grupuri de informare și suport, am făcut lista de cumpărături pentru bebe, așa încât să fiu cât mai pregătită de întâlnirea cu bebe. 

Nu am fost absolut deloc o mamă superstițioasă, așa că nu am ezitat să colind absolut toate magazinele în căutarea celor necesare, am cumpărat tot ce am considerat important și util, am ascultat părerile prietenelor trecute deja prin experiența maternității și am amenajat cuibul așa cum am știut eu mai bine. Mi-am dorit să nu îmi lipsească absolut nimic atunci când va veni momentul zero, am vrut să avem timp să ne bucurăm la maxim de minunea care urma să ne umple viața și existența.

Recunosc, instinctul de cuibărire – baby nesting-ul – pe care îl simt viitoarele mămici a fost atât de pronunțat în cazul meu, încât am exagerat la câteva aspecte. Mă vedeau vecinii cum spălam geamuri cu burtica gata-gata să explodeze, dar n-a îndrăznit nimeni să îmi spună nimic, pentru că știau că nu-i ușor să ții piept unei gravide. Iată câteva lecții învățate și digerate după prima experiență.

Disclaimer: dacă te-a atras titlul, ai putea crede că suntem în așteptarea unui nou membru. Well, nu încă, dar am tras câteva concluzii din prima experiență.
Dacă adoarme copilul, dormi și tu lângă el, măcar puțin!

Aha! Am zis atunci, m-am învârtit ca un titirez de fiecare dată când vedeam că adoarme copilul, am preferat de fiecare dată să mă uit la el, să fac cele nefăcute, să mă ocup de casă, m-am uitat la seriale și am butonat telefonul și telecomanda mai mult decât ar fi trebuit. 

Mi se părea că sunt prea mulți sfătuitori care mă îndemnau să dorm alături de copilul meu, așa că am făcut exact invers. Acum, recunosc că aș da orice ca să întorc timpul și să dorm mult și dulce, ca un bebeluș.

Dacă are cine să îți gătească, foarte bine! Dacă nu – găsește!

Mai știți filmele acelea în care vin prietenele în vizită la amica proaspăt născută și se apucă de gătit și de făcut ordine prin casă? Eu nu am avut o astfel de perioadă post-partum, dar mi-am promis că atunci când voi trăi o nouă experiență de maternitate, voi face tot posibilul ca să fie exact ca în povești. 

Acum sunt atât de multe servicii care pot fi externalizate și detașate, încât nu doar firmele și marile corporații se pot bucura de outsourcing, ci și casele și familiile obișnuite. 

Promit solemn să las în sarcina altora gătit, călcat, spălat. Iar asta nu înseamnă că voi sta picior peste picior, ci doar că mă voi bucura și mai mult de primele momente alături de bebe, mai ales că acum știu cât de repede trece timpul.

Siguranța copilului este mai presus de orice modă, trend sau tendință

Au fost câteva achiziții pe care le-am regretat fie imediat după apariția lui bebe, fie câteva luni mai târziu. Una dintre ele este alegerea căruciorului pentru noul membru al familiei noastre. 

Am ales un trio – cărucior, landou și scoică – de la un brand de buget mediu spre mare, nu am ținut cont de preț, am vrut să ne placă nouă, să fie ceva unisex, așa încât să îl putem folosi și mai târziu și ne-am uitat să fie cât de cât comod pentru bebeluș. 

Căruciorul era destul de solid, avea roți din silicon, suspensii super-bune și materiale de cea mai înaltă calitate. Ce n-am știu noi atunci și am aflat câteva luni mai târziu este că scoica nu era omologată, poziția nou-născutului era una nepotrivită, notele la testele de impact ADAC erau medii spre mici, iar fiecare ieșire era, practic, un risc pentru viața și siguranța juniorului.

Ținem atât de mult la bunurile pe care le deținem, le facem verificări periodice și asigurări anuale, însă atunci când vine vorba de viața copiilor noștri, fără să vrem, economisim.

Norocul și (poate) neșansa mea este să am un soț angajat pe o secție de oncologie pediatrică, așa că am trăit involuntar câteva drame alături de părinți ai unor copii care au devenit îngeri. Grija, disperarea și resemnare se citesc în ochii și pe buzele fiecăruia dintre ei. 

În general, în tratarea cancerului se încearcă tot felul de soluții experimentale, unele acreditate și legale, altele chiar mai puțin ”ortodoxe”. Cert este că atât timp cât un medicament minune nu există, orice soluție trebuie luată în considerare, inclusiv dietele japoneze, curele cu sfeclă, goji, drogurile și … celule stem din placentă, recoltatele în momentele care succed imediat nașterii.

Noi nu am recoltat astfel de celule din placentă, însă alegerea nu s-a bazat nicidecum pe considerente medicale sau financiare. Atunci când a trebuit să aleg o bancă de celule stem, am fost atât de agasați de diverșii prestatori de pe piață, încât aveam impresia că suntem sunați de bănci pentru noi oferte de credite. În plus, ghinionul nostru a fost să fim martorii unei lupte disperate în stilul banca noastră este cea mai bună, iar ceilalți concurenți vă vând doar povești, încât am renunțat să mai alegem una. 

Nu s-a obosit nici una dintre aceste bănci să ne justifice cu cazuri concrete faptul că celulele stem hematopoietice pot trata boli grave

Acum, după documentare la rece și zile de răsfoit Internet și forumuri, am reușit să facem lumină în mulțimea de bănci care propun recoltarea de celule stem din sângele de cordon ombilical, țesutul ombilical și placentă și probabil că vom lua o decizie bine gândită și argumentată, atunci când va fi nevoie. În capul listei noastre este Cord Blood Center, care oferă chiar și recoltarea placentei, iar poziția lor este confirmată și de experiențele colegelor de birou care au semnat și sun în continuare cu ei.

Iar de bani… nu cred că ar trebui să existe discuție sau loc de negociere, pentru că un abonament la o bancă de celule stem este ca o asigurare pe care o plătim o dată pe an, exact așa cum facem cu asigurările pentru mașină, casă sau telefon.

Articolul este scris în cadrul SuperBlog, ediția de toamnă 2020, sponsor Cord Blood Center.

Experiența primei nașteri am povestit-o aici și aici.

Un gând despre „Bebe doi. Greșeli pe care nu le voi mai repeta”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.